Спиртне

Скільки алкоголю можна пити без сильної шкоди здоров’ю?

Люди різне ставлення до алкоголю. Хтось не може протягнути і одного вечора без келиха пива, інші ж взагалі жодного разу в житті не торкалися спиртного. Навіть людині без наукового ступеня зрозуміло, що пити алкоголь щодня — шкідливо для організму, але якщо говорити про оптимальну дозу спиртного? Скільки можна пити, щоб мінімізувати вплив алкоголю на здоров’я? Це питання для багатьох актуальне. Намагаємося це з’ясувати.

Щохвилини 0,7% населення планети перебуває у стані алкогольного сп’яніння. Виходить, 50 млн людей зараз п’яні

Скільки алкоголю не можна пити

Скажу одразу — єдиної думки щодо цього питання немає. Одні вчені кажуть, що навіть у невеликих кількостях алкоголь має руйнівний вплив на організм. Інші вважають, що у невеликих дозах спиртне навіть корисне. А є рекомендації ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я), згідно з якими, небезпечною дозою алкоголю є 60 мл етанолу для чоловіків та 50 мл для жінок. Але оскільки в чистому вигляді етанол мало хто вживає (ну, я сподіваюся), ось як абсолютно небезпечна доза алкоголю виглядає у перерахунку на звичні більшості напої:

  • 180 р. горілки для чоловіків та 150 р. горілки для жінок
  • 1,5л. пива
  • 0,5 л. вина

Абсолютно небезпечна доза алкоголю – середнє значення кількості випитого спиртного, достатнього для приведення до смерті.

Але не треба думати, що якщо пити менше цих значень, то з організмом нічого не буде. Навіть якщо вживати еквівалент 30 мл етанолу на день (90 г горілки, 800 мл пива або великий келих вина) можна сильно нашкодити своєму здоров’ю.

Формула визначення індивідуальної норми спиртного

Фахівці у галузі охорони здоров’я розробили формулу, за допомогою якої можна розрахувати індивідуальну норму вживання алкоголю. Скориставшись цим методом, можна самостійно визначити, скільки спиртного можна випивати в день без шкоди для здоров’я.

За основу взято 1,5 г етилового спирту на 1 кг ваги людини. Якщо вага людини 70 кг, то індивідуальна доза етанолу становить 105 мл. У будь-якому випадку необхідно розуміти, що подібні значення є усередненими, оскільки багато залежить від віку, статі та фізіологічних особливостей організму.

Що буде, якщо пити алкоголь щодня?

Вчені давно досліджують це питання. Останні дані свідчать, що алкоголь знижує ризик розвитку атеросклерозу. Почасти він допомагає уникнути закупорки кровоносних судин бляшками холестеринів. Чим небезпечний холестерин? Він викликає проблеми із кровообігом. Кров перестає нормально циркулювати по судинах, оскільки заповнюються холестерином, і може навіть загинути. Алкоголь «промиває» судини і не дозволяє холестерину застоюватися.

Чи це означає, що алкоголь можна пити щодня? Ні. В даному випадку йдеться про виключно низькі дози алкоголю. Якщо брати за основу ті ж рекомендації ВООЗ, фахівці радять щонайменше два дні на тиждень повністю утримуватись від алкоголю. Зрозуміло, що довше ви не п’єте, то краще.

Оптимальною дозою спиртного, яка не сильно шкодить здоров’ю, і навіть може принести певну користь, вважається 150 мл сухого вина.

Але це не означає, що потрібно пити щодня невеликий келих вина, нехай у Мережі й гуляють численні історії, як якийсь там дідусь пив по келих щодня та прожив до 90 років. Тут все індивідуально і необхідно враховувати безліч факторів – від хронічних захворювань до спадкових схильностей. Не кажучи вже про те, що алкоголь категорично протипоказаний неповнолітнім та вагітним.

А ви знали, що найдовше частинки алкоголю залишаються у вашому волоссі?

Якщо пити алкоголь щодня, організм зможе виводити його з організму, і почнеться така хвороба, як алкоголізм. Він має 3 стадії, і в цій статті ми їх розглянемо. Але спершу розберемося — як взагалі діє алкоголь на людину?

Від чого залежить вміст спирту у крові?

По концентрації етанолу у крові можна будувати висновки про ступеня сп’яніння людини:

Концентрація, ‰ Ступінь сп’яніння
0,30-0,50 Незначна
0,50-1,50 Легке
1,50-2,50 Середнє
2,50-3,00 Сильне
3,00-5,00 Серйозне отруєння етанолом, можлива смерть
>5,00 Смертельне отруєння, смерть ймовірна

Якщо потрібно обчислити концентрацію спирту в крові (‰) при відомій кількості випитого, можна скористатися таблицею, тут верхні показники для чоловіків, нижні для жінок:

Доза спирту, мл Маса тіла
41 кг 46 кг 56 кг 65 кг 74 кг 83 кг 92 кг 101 кг 110 кг
15 – 0,051 0,042 0,052 0,031 0,042 0,032 0,036 0,021 0,032 0,020 0,033 0,021 0,021 0,022 0,022 0,023 0,023
30 – 0,101 0,082 0,092 0,062 0,083 0,052 0,071 0,051 0,061 0,041 0,052 0,042 0,052 0,031 0,043 0,032 0,041
45 – 0,152 0,111 0,141 0,092 0,113 0,081 0,102 0,072 0,092 0,060 0,081 0,063 0,072 0,052 0,061 0,051 0,062
60 – 0,203 0,150 0,182 0,121 0,152 0,112 0,133 0,091 0,110 0,081 0,102 0,083 0,092 0,071 0,082 0,061 0,082
75 – 0,252 0,191 0,232 0,161 0,192 0,132 0,163 0,122 0,141 0,112 0,133 0,092 0,112 0,091 0,102 0,083 0,092
90 – 0,301 0,232 0,271 0,193 0,232 0,161 0,192 0,141 0,172 0,131 0,152 0,112 0,142 0,102 0,122 0,091 0,113
105 – 0.351 0.262 0.321 0.222 0.272 0.193 0.232 0.161 0.201 0.152 0.182 0.133 0.161 0.122 0.144 0.113 0.132
120 – 0,402 0,301 0,362 0,252 0,302 0,211 0,262 0,192 0,231 0,171 0,200 0,151 0,181 0,141 0,172 0,133 0,151
135 – 0,453 0,342 0,411 0,282 0,340 0,242 0,291 0,211 0,260 0,192 0,232 0,171 0,201 0,149 0,193 0,142 0,172
150 – 0,511 0,380 0,450 0,311 0,380 0,270 0,322 0,230 0,280 0,211 0,250 0,190 0,231 0,170 0,210 0,162 0,190

Кожні 40 хвилин після вживання алкоголю можна віднімати по 0,010.

Як діє алкоголь

Мозок звичайної людини та алкоголіка. У другому випадку більшість зв’язків у мозку зруйновані

Що таке алкоголь у науковому розумінні? Це етиловий спирт, який виготовляється при бродінні цукру, дріжджів та крохмалю. І вся ця «ядерна» суміш має дивовижну властивість: вона неймовірно швидко проходить всі етапи травлення. Тобто поки у вас перетравлюється обідній супчик (близько 30 хвилин) або куряче м’ясо (до 2 годин), алкоголь швидко досягає мети – кровоносної системи людини, часом минаючи навіть печінку, якщо ви п’єте у серйозних масштабах. Вона просто не здатна пропустити через себе таку велику кількість спиртного.

Свою бридку справу алкоголь починає робити саме в кровоносній системі: він ушкоджує еритроцити (малі тільця, з яких складається кров), через що вони злипаються між собою, утворюючи тромби. Тромби у свою чергу перекривають перебіг крові у невеликих артеріях, і це призводить до закупорки судин мозку. Звідси і виникає почуття сп’яніння, яке схоже на те, коли мозку бракує кисню.

Еритроцити людини, яка вживала велику кількість алкоголю. Вони майже всі злиплися

Тому, якщо не вживати алкоголь у міру, мозок постійно перебуватиме в такому стані. Це призведе до деградації багатьох психічних і фізичних функцій – стан, який можна порівняти з тим, якщо за один раз випити багато спиртного. Людина не може нормально стояти на ногах і не усвідомлює свої дії.

Вчені вже довели, що алкоголь ушкоджує ДНК та збільшує ризик раку.

Коли безпечна частка відсутня

Безпечна доза це досить розпливчасте поняття. Так, людям із гострими чи хронічними захворюваннями пити не можна взагалі. Будь-яка навіть найменша порція спиртного може вступити в реакцію з лікарськими препаратами або привести до ускладнень.

А також, нешкідливого дозування не існує для дітей та підлітків віком до 18 років. У цьому віці організм знаходиться на стадії формування, а випивка пригнічує на мозок і нервову систему, призводить до деградації.

Вагітні жінки та матері-годувальниці – ще одна категорія людей, для кого алкогольна продукція вкрай небезпечна. Якщо майбутня мати вживе алкоголь під час внутрішньоутробного періоду або грудного вигодовування, всі шкідливі речовини потрапляють до тіла дитини. Це призводить до серйозних порушень психіки, відставання у розвитку, вроджених захворювань.

Стадії алкоголізму

Постійне вживання алкоголю призводить до алкоголізму, що має три стадії.

  1. При першій стадії алкогольної залежності у людини поступово втрачається контроль кількості випитого напою, що призводить до появи патологічного потягу до алкоголю.
  2. На другій стадії у людини навіть з’являється «імунітет» до алкоголю, точніше йому так здається. Дійсно, якщо людина на цій стадії вживе більше 1 літра алкоголю, організм на вигляд почне сприймати спиртне легше. За фактом за цим ховається розвиток серйозних захворювань — гепатит, цироз печінки, рак стравоходу та рак шлунка.
  3. Алкоголізм третьої стадії характеризується повною деградацією особи у фізичному та психічному планах. Людина вже не може вживати спиртне і здебільшого вмирає.

Вчені вважають, що на алкоголізм впливає спадкова схильність, викликана недостатнім виробленням ферментів, що переробляють алкоголь. Але насправді це впливає кількість випитого алкоголю. Просто не треба пити, якщо ви розумієте, що втрачаєте контроль над собою і виникає неприємний стан організму.

Алкоголізм є хворобою та його необхідно лікувати

Наслідки зловживання

Зловживання алкоголем має такі наслідки:

  • Фізіологічні: захворювання печінки, підшлункової залози, виразки, онкологічні хвороби, порушення процесів редагування, серцеві хвороби, неврологічні захворювання, порушення роботи головного мозку, напади судом, м’язові хвороби, пошкодження кровотворних елементів, порушення процесу обміну речовин. Розлади гормональної системи, зміни у шкірній тканині, алкогольна ембріопатія (ушкодження організму дитини алкоголіків в утробі матері, як наслідок її зловживання алкоголем).
  • Психічні: алкогольний делірій, маніакальні ревнощі та інші маніакальні хвороби, розумова відсталість (порушення пам’яті, мислення, концентрації уваги), різка зміна настрою, емоційна неврівноваженість, тривала депресія або дистрофія, манія самогубства та випадки суїциду.
  • Психосоціальні: ненадійність, безвідповідальність, розчарування, сварки та суперечки, кризи у партнерських відносинах, байдужість до виховання дітей, постійні борги, розлучення, постійна зміна місця роботи, звільнення з роботи, автокатастрофи, втрата прав водія, постійні штрафи, порушення закону тощо. д.

У ситуації, коли наслідки вживання алкоголю стають значно відчутними, це насамперед означає, що алкоголь для вас це вже проблема.

Чому виникає похмілля?

Цим питанням задаються багато наступного ранку після бурхливої ​​вечірки (зазвичай зі словами «ну, більше точно не питиму»). Насправді пояснення досить просте: алкоголь дуже швидко потрапляє в кровоносну систему організму, але ДУЖЕ повільно її залишає. І тіло людини не може повноцінно відновитися після бурхливої ​​ночі, доки речовина не буде повністю зруйнована та переварена. Так виникає похмілля.

Торік в Україні намагалися зробити безпохмільне пиво з вітамінами. Цікаво, чи в них вийшло?

Напевно, багато гуглили, як уникнути похмілля, перед тим, як почати відзначати чергову подію з алкоголем. Але відповідь можна вмістити в одну пропозицію: не пийте у великій кількості, і тоді алкоголь встигне покинути організм до того, як ваша голова стикнеться з подушкою.

Якщо вам цікаві новини науки та технологій, підпишіться на нас в Яндекс.Дзен, щоб не пропускати нові матеріали!

Вплив закуски на смертельну дозу

Найбезпечніший спосіб вживання алкоголю полягає у правильному його поєднанні із ситною закускою. Їжа не дозволяє спиртному активно концентруватися в організмі людини, але якщо страви легені. Жирну та важку їжу не варто поєднувати з алкоголем, вона не дозволяє етанолу своєчасно засвоюватись. Кишечник не встигає реагувати на кількість їжі, що надходить, і спиртного. Результатом такого бенкету є сильне отруєння. Не кожен здоровий організм здатний впоратися з таким навантаженням. Якщо вживати алкоголь на голодний шлунок, захисні механізми організму спровокують велике блювання, щоб уникнути отруєння токсинами.

Людина, яка п’є рідко, рівномірно і вміє грамотно закусувати, виключає ризик завдання непоправної шкоди своєму здоров’ю. Надмірне споживання їжі та бажання пити у великих дозах підвищує ризик смертельного результату.

Як пити алкоголь?

Дослідники виділяють так звану «північну» модель вживання алкоголю та «південну». До першої відносяться Україна, Білорусь, Казахстан, країни Балтії, які п’ють багато алкоголю, причому ударними дозами, і не часто. “Південна” модель характерна для Іспанії, Італії, Греції, де можуть пити навіть частіше, ніж в Україні, але менше і не такий міцний алкоголь: наприклад, келих сухого вина за вечерею. По 100 г горілки щодня там ніхто не п’є.

Вчені сходяться на думці, що «південна» модель є безпечнішою для здоров’я, хоча все одно відзначають, що щоденне вживання алкоголю шкодить здоров’ю. Тож не треба зловживати.

Про користь пива

Ще одним алкогольним напоєм, якому приписують корисні для здоров’я властивості, вважається пиво. Проте йдеться про так зване живе непастеризоване пиво, яке сьогодні є рідкістю. До складу цього напою входять дріжджові продукти, у тому числі необхідні для підтримки здоров’я вітаміни групи В, а також цинк, який бере участь у синтезі інсуліну та корисний для шкіри та репродуктивної системи. Крім того, компоненти хмелю, що є природними аналогами транквілізаторів групи бензодіазепінів, мають заспокійливу дію, яка посилюється у поєднанні з фітоестрогенами – рослинними аналогами жіночих статевих гормонів.

Корисна здоров’я доза пива становить 600 мл на добу. Проте слід пам’ятати, що щоденне споживання хмільного напою протягом кількох років призводить до формування згубної звички, у тому числі через вміст аналогів транквілізаторів. Особливо це стосується людей зі світлою шкірою та волоссям. При цьому пивна залежність складніше піддається лікуванню, ніж звикання, спричинене міцнішими алкогольними напоями.